Spaghetti Alfredo Portobello


Balik petang tadi terus buat ni. Sama kan macam fettucine hari tu? Nama sama, guna sos sama, tapi tukar sikit cara memasaknya. Derhaka skit-sikit, takpe kan? Ok lah, jom tengok resepi.

Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

3 cekak spaghetti (disediakan macam kat SINI)
1 tin sos Alfredo Portobello
1 tin air (guna tin sos Alfredo portobello)
2 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
1 keping keju
1/2 cawan susu segar
2 sudu mentega
1 sudu gula
sedikit garam
sedikit serbuk daun parsley

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali, masukkan mentega. Bila mentega cair sikit, masukkan sosej dan goreng hingga masak. Tutup api. Ketepikan.
  2. Masukkan sos Alfredo Portobello ke dalam kuali tadi bersama 1 tin air. Buka api dan gaul sos hingga tidak berketul-ketul.
  3. Bila da mula mendidih, masukkan susu segar dan gaul rata.
  4. Masukkan keju, gula dan garam, gaul lagi sampai pekat.
  5. Akhir sekali masukkan sosej tadi, dan gaul rata-rata. Dah masak, tutup api.
  6. Bila nak hidang, tuang sos ke atas spaghetti dan tabur serbuk daun parsley.

Ceq kata: Rasa cendawan dia agak kuat berbanding carbonara.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

7 Comments

  1. aduhh lapar ni dik.minta sepiring dik!

    ReplyDelete
  2. da lma nk cari resepi ni.. thx.. ^^

    ReplyDelete
  3. Salam Sunah...waaaahhh x tau lak dah ada dapur eh...hehheee...rajin2 masak k...leh ganti akak nnt...akak nak bersara dah..haha

    ReplyDelete
  4. @Ummi

    salam kak ummi..

    terima kasih datang ke dapur usang ni...takde ape pun kat dapur ni... huhuhu..

    ReplyDelete
Previous Post Next Post