Moist la pulakkkk kan? Hahaha~ Sebenarnya semalam nak buat Light Blueberry Cheesecake macam yang kak Hasue buat kat SINI. Tapiii...disebabkan da lewat malam sangat saya mulakan operasi, maka saya menjadi malas nak tungguuuu putih telur tu sampai meringue. Hahahaha~ Jadi hasilnya macam tu lah, tak berapa gebu, lembap-lembap gituuu... Moh tengok resepi dari kak Hasue.
Bahan-bahan:
300ml susu segar
6 keping keju Kraft (saya guna Cheesedale)
3 biji telur gred A
90g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya
Cara-cara membuatnya:
- Panaskan oven pada suhu 180C, gris loyang dengan mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
- Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin. Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
- Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan).
- Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul-betul ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tak tumpah) - tapi saya tak tunggu meringue sangat...
- Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi..kacau perlahan.
- Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
- Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
- Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.
- Ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yang digunting sedikit hujungnya) dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
- Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis.
- Bakar pada suhu 175C menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven).
Untuk dapatkan adunan putih telur yang betul-betul meringue, pastikan bekas adunan tu betul-betul kering, dan telur pulak telur baru...bukan telur yang kamu da lama beli tu. Kalo nak tengok tutorial cara buat light cheesecake, leh jenguk SINI.
owh..sgt2 cantik..terliur akak dik sunah
ReplyDeletehuhuh..dlm byk2 kek..mmg cheese cake nilah kelemahan k.zla..rajinnnyer Sunah:)
ReplyDelete@Lydia Miza(Aidyl Azim)
ReplyDeletenanti kak comot buat la jugak.. :)
@azila
ReplyDeletekelemahan dan kegemaran kan kak zila? :D
kak.....nampak cantik dan sedapp...sy xpenah wat cheese cake, tau makan je..ngee~~~
ReplyDeletewahhh..rajin nye.
ReplyDeleteyang mahal tu blueberry kat atas tu
~ berseni
@FasiHaH SupiaN
ReplyDeletelepas ni leh la wat.. hehehe..
@bersama kak Es
ReplyDeletetapi akak punye hari tu lagi cantikkkk dan gebusss~~~
Sunah, nmpk sgt sedapppp...ajarkan buat kek ni..huhuhu
ReplyDelete@Ain Ghazaly
ReplyDeletecara membuat kek ada di atas.. ahahahhaha~ :p
Lalallalaa....neno neno neno neno..toing..toing...pengsann >_<
ReplyDelete@Mat Gebu
ReplyDeletehohhh! atokkk! bangun2!!
waaa... mcm nak makan sekarang...sedapnye...
ReplyDeletewahhhhhhhh apsal bru tau ni ek? ooo ada gak eh blog masak2...*malu* sis..:p
ReplyDeleteyeee aKu memang x reti bt kek2 ni..hahahaha lalalalalalala
salam,kak..huhu..mcm best jak..kmk copy resepinya..thanks, dear..
ReplyDelete