Moist Blueberry Cheesecake


Moist la pulakkkk kan? Hahaha~ Sebenarnya semalam nak buat Light Blueberry Cheesecake macam yang kak Hasue buat kat SINI. Tapiii...disebabkan da lewat malam sangat saya mulakan operasi, maka saya menjadi malas nak tungguuuu putih telur tu sampai meringue. Hahahaha~ Jadi hasilnya macam tu lah, tak berapa gebu, lembap-lembap gituuu... Moh tengok resepi dari kak Hasue.

Bahan-bahan:

300ml susu segar
6 keping keju Kraft (saya guna Cheesedale)
3 biji telur gred A
90g gula halus
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega/marjerin
Blueberry filling secukupnya

Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, gris loyang dengan mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin. Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan).
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul-betul ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tak tumpah) - tapi saya tak tunggu meringue sangat...
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.
  9. Ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yang digunting sedikit hujungnya) dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 sudu dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis.
  11. Bakar pada suhu 175C menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven).


Untuk dapatkan adunan putih telur yang betul-betul meringue, pastikan bekas adunan tu betul-betul kering, dan telur pulak telur baru...bukan telur yang kamu da lama beli tu. Kalo nak tengok tutorial cara buat light cheesecake, leh jenguk SINI.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

15 Comments

  1. owh..sgt2 cantik..terliur akak dik sunah

    ReplyDelete
  2. huhuh..dlm byk2 kek..mmg cheese cake nilah kelemahan k.zla..rajinnnyer Sunah:)

    ReplyDelete
  3. @azila

    kelemahan dan kegemaran kan kak zila? :D

    ReplyDelete
  4. kak.....nampak cantik dan sedapp...sy xpenah wat cheese cake, tau makan je..ngee~~~

    ReplyDelete
  5. wahhh..rajin nye.

    yang mahal tu blueberry kat atas tu
    ~ berseni

    ReplyDelete
  6. @bersama kak Es

    tapi akak punye hari tu lagi cantikkkk dan gebusss~~~

    ReplyDelete
  7. Sunah, nmpk sgt sedapppp...ajarkan buat kek ni..huhuhu

    ReplyDelete
  8. @Ain Ghazaly

    cara membuat kek ada di atas.. ahahahhaha~ :p

    ReplyDelete
  9. Lalallalaa....neno neno neno neno..toing..toing...pengsann >_<

    ReplyDelete
  10. waaa... mcm nak makan sekarang...sedapnye...

    ReplyDelete
  11. wahhhhhhhh apsal bru tau ni ek? ooo ada gak eh blog masak2...*malu* sis..:p

    yeee aKu memang x reti bt kek2 ni..hahahaha lalalalalalala

    ReplyDelete
  12. salam,kak..huhu..mcm best jak..kmk copy resepinya..thanks, dear..

    ReplyDelete
Previous Post Next Post