Setiap tahun, juadah yang mesti ada kat rumah ceq, kelupis ni lahhhh... Pernah nampak tak benda ni? Pernah buat, pernah makan? Guna beras pulut yang direndam dan 'ditanak' sekejap dalam kuali bersama santan kelapa dan sedikit garam, kemudian dibungkus kat dalam daun tuuuu... (kitorang panggil ra'on tulen - bahasa Melanau Bintulu) sebelum dikukus selama beberapa jam. Kira ketupat pulut versi lain la~
Ni mak ceq yang masak, dia selalu dapat tempahan kelupis ni time raya gini. Boleh dimakan bersama rendang, kuah kacang, dan lauk-lauk raya yang lain. Rasa dia...mmmmm...lemak-lemak gitu~
Kan da kata, macam ketupat... :p
Selamat Hari Raya Aidilfitri ye kepada semua. Mohon maaf zahir batin atas segala salah silap. Semoga Allah menerima amalan kita semua. Ameen...
ala2 lemang lah tu ye..sedapnyer tgk
ReplyDelete