Tomyam Sardin Jugak!


Eh, eh! Baru je Pak Cik Mat Gebu buat Tomyam Sardin tengahari tadi, saya pun nak buat gak malam ni. Hahaha~ Ade tiga ekor ikan sardin lagi yang tinggal tak terusik. So, buat la sama macam Pak Cik Mat. Tapi mesti la ada bahan yang saya tak letak kan. Mana yang ada je saya letak. Jom semak resepi~

BAHAN-BAHANNYA :

3 ekor ikan sardin dalam tin
1 kiub tomyam Knorr
1 batang serai, dititik
1 inci halia, dititik
6 biji cili padi thai, belah dua setiap satu
1 biji jus limau nipis, perah jusnya
4 biji bawang merah, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1 camca besar sos tiram (optional)
1/2 camca gula

BAHAN-BAHAN SAYURAN :

Sebesar penumbuk, bunga kobis, potong sekuntum2
1/2 batang lobak merah saiz sederhana, potong ikut suka
2 batang kacang panjang, dipotong
1/4 capsicum merah, dihiris senget2
1/4 capsicum kuning, dihiris senget2
1 biji bawang besar, belah 6 (tak letak, sebab takde)
1 biji tomato, dibelah 8

CARA MEMBUATNYA :

  1. Panaskan sedikit minyak. Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili padi hingga harum. Masukkan kiub tomyam, dan masak sekejap. Tuang air secukupnya (dalam 3 cawan). Biar mendidih.
  2. Tambah lobak merah, kacang panjang, bawang besar dan bunga kobis. Bila lembut sedikit, masukkan ikan sardine. Tambah juga 3 camca besar sos sardine tadi. Kacau perlahan. Biar mendidih dengan api sederhana. Jika kurang kuah, boleh tambah air.
  3. Tambah sos tiram (jika perlu), sedikit gula dan jus limau nipis. Akhir sekali masukkan tomato. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas.
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

Post a Comment

Previous Post Next Post