Sup Ayam Kunyit...Untuk Ibu Berpantang

بسم الله الرحمن الرحيم



Kesian ibu berpantang (dulu dia ibu mengandung), demam pulak. Dah la berpantang, kena pulak demam, mesti susah nak makan apa-apa barang sesuka hati kan? Jadi...tadi pikiq punya pikiq, hurm...bek masak ni je lah...dia takleh makan benda berminyak sangat dan bertumis-tumis. Sayur? Lobak je boleh...meh nak kongsi resepi. Kot-kot ade yang sama situasi cam dia kan?

Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

Ayam
1 biji bawang putih (dihiris)
1 biji bawang merah (dihiris)
1/4 batang lobak (dihiris)
1 cm kunyit (ditumbuk)
sedikit serbuk kunyit
sedikit serbuk lada hitam
garam secukup rasa
air untuk merebus ayam

Cara-cara membuatnya:

Ayam direbus. Bila da mendidih, masukkan bawang putih dan bawang merah.
Bila ayam da empuk masukkan pulak lobaknye.
Kemudian masukkan kunyit, serbuk kunyit, lada hitam, dan garam secukupnya.
Reneh 20 minit.
Siap untuk dimakan.

Senang je kan, main campak je semua. Suke-suki ceq ja! Hahaha~


Ceq kata: Gerun tengok ibu berpantang...huhuhu.




Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

Post a Comment

Previous Post Next Post