Menu

Kacang Pool @Selera Sakura


Alhamdulillah. Sekali lagi diberikan Allah usia untuk menikmati kurniaanNya. Hari ni, awal pagi berketuk-ketampi kat dapur buat makanan yang diidam-idamkan ni. Dah lama beli Kacang Pool yang dalam tin tu. Beli kat kedai yang menjual barangan Arab kat depan Giant Pulai Utama (U-Mall - satu aras dengan Giant, satu tin harga RM2.50). Bila da beli, tak tau nak buat pulak. Resepi kena google kat internet. Jumpa banyak resepi, ada tu guna 1kg bawang merah. Gulpp. Banyaknya. Cari, cari lagi akhirnya jumpa jugak yang ok sikit resepi dia. Hehehe. Meh kita tengok resepi Kacang Pool ni ek.

By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:

Bahan kuah:
2 tin Kacang Pool (1 tin dikisar, 1 tin lagi dibiarkan sebiji-sebiji)
1 paket daging kisar Ramly
7 biji bawang merah*
4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 sudu besar ketumbar**
1 sudu besar jintan manis**(**disangai dan dikisar halus)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk memasak

Bahan sampingan:
1 buku roti Perancis (dipotong - guna roti keping biasa pun boleh juga)
5 biji telur ayam (digoreng mata kerbau)
1 biji tomato (didadu)
1 biji cili hijau besar (dihiris)
Limau kasturi (dibelah dua)
Bawang merah (dihiris - saya tak letak)

Kacang Pool dalam tin

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga naik bau.
  2. Masukkan daging, gaul rata dan biar daging masak.
  3. Masukkan Kacang Pool, gaul lagi rata-rata.
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  5. Bila sudah pekat, rasa, jika ok boleh matikan api.
  6. Hidangkan bersama roti dan telur mata.

3 comments:

aimie amalina said...

huwaaaaaaaa
rindu johor!
akak sunah, mai antaq p kl skit
kekekek :)

nyum2!

shafiqabdshukor said...

rindu nya nak makan kacang pool... nak balik johor....

aDisH.sHidA said...

terliur akak melihat nya..makan xpernah pun..tp de mbe dok jb dia kata mmg sedap kacang pool nie

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats