Thursday, May 08, 2014

Kek Lapis Cadbury...Kek Lapis India


Kek Lapis India...mesti ramai yang tak kenal. Tapi kalau sebut Kek Lapis Cadbury, ramai yang tahu. Sebenarnya, kedua-dua kek ini adalah kek yang sama. Nama asalnya Kek Lapis India, tetapi telah dimodenkan jadi Kek Lapis Cadbury, yang mana lebih melambangkan kek lapis tersebut sendiri. Lagi senang nak gambarkan kepada orang lain, dengar nama je dah tahu tu kek lapis yang ada coklat Cadbury. Hihihi.

Kek Lapis Cadbury ni dah banyak kali dah saya buat, antara kek lapis yang paling banyak menerima tempahan di Selera Sakura. Cuma resepi sahaja yang belum pernah masuk blog. Sebab? Setiap kali buat, mesti habis. Buat lagi, mesti habis. Tak sempat langsung nak ambil gambar yang cantik-cantik untuk masukkan dalam blog. Sampaikan kawan-kawan yang nak try buat pun tanya, mana resepi kek ni, tak ada pun dalam blog? Maka, saya pun copy & paste link dari blog kak Dayang Jack untuk diorang rujuk.

Sememangnya selama ni, saya pakai resepi kak Dayang Jack untuk buat Kek Lapis Cadbury. Cuma saya kurangkan gula sebab kawan-kawan dan customer cakap manis sangat. Coklat Cadbury tu dah manis, kalau kek pun manis, boleh kencing manis nanti. Hihihi. Maka, saya ubah sikit dari resepi asal tu. Jom tengok resepi!

By: Sunah Sakura

Saiz loyang: 8" x 8"

Bahan-bahan:

500 gram mentega berkualiti tinggi
120 gram tepung gandum
200 gram gula halus
10 biji telur ayam gred A
100 gram tepung biskut marie
65 gram serbuk horlicks
50 gram serbuk santan (1 peket)
300 gram susu pekat manis
3 bungkus kepingan coklat Cadbury
pewarna kuning - optional

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 170-190 'C.
  2. Sediakan loyang kek dan griskan dengan mentega.
  3. Putar mentega dan gula hingga kembang dan berkrim.
  4. Masukkan telur satu persatu sambil diputar perlahan.
  5. Masukkan tepung biskut marie, horlicks dan tepung, santan dan susu pekat sedikit demi sedikit. Putar lagi hingga sebati. Masukkan pewarna kuning jika suka. Kacau lagi sebati.
  6. Ambil 5 sudu makan adunan dan ratakan ke dalam loyang dan bakar hingga keperangan.
  7. Ulangi lapisan dan susunkan kepingan coklat pada setiap lapisan yang ketiga.
  8. Sejukkan kek sebelum dipotong.




12 comments:

Cik Puan Eka said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sedapnyaaaa aduhaiiiii macam nak order jeee

Lydia Miza said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Ooo yg ni pki biskut ye, lmbt sikit la nk cuba sbb xde stok biskut

Ana AuNi said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

kak sunah, tepung biskut marie tu akak hancurkan biskut ke memang ada tepung?

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Cik Puan Eka

sila la orderrrr....hihihi

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Lydia Miza

aha pakai biskut kak...saya pun kalau yang pakai biskut ni alahaiiiii...leceh sebab nak kena hancurkan blend biskut tu dulu...

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Ana AuNi

biskut kena blend dulu atau tumbuk kemudian, tapis sebelum ditimbang..

liyana manap said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Guna air santan ke serbuk santan

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@liyana manap

serbuk santan dear...yang 50 gram sepeket...

Bisz Mina said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

santan cair ole tak..da salah bli

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Bisz Mina

erm..tak pasti pulak boleh ke tak..tak pernah guna yang cair...dan tak tahu sukatan dia macam mana kalau guna yang cair..

Anonymous said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Hai :) Salam kak.Tmpang tanya,anggaran brapa lama bakar untk 1 lapisan?Sya xbrapa pndai sngt kalau buat kek lpis ni.

Siti Ruqaiyah 313 said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Nmpk pun da menyelerakan.. Nnti saya nk try la insha Allah.. Thanks for sharing..

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.