Thursday, October 02, 2014

Pizza Pastry Mudah dan Enak


Assalamualaikum dan selamat pagi.

Apa khabar semua? Adakah sedang runsing memikirkan harga minyak yang naik? Saya pasti suri-suri masak semua pun turut terjejas sedikit dengan pengurangan 20 sen subsidi minyak oleh kerajaan pada hari ini. Bila harga minyak naik, harga-harga barang mentah pun akan naik juga. Kena berjimat-cermat kalau nak sediakan masakan untuk diri sendiri dan keluarga. Mula lah mengatur perbelanjaan dengan bijak ya!

Hari ni, saya nak share resepi pizza pastry. Sangat-sangat senang nak buat. Untuk suri-suri rumah bekerjaya yang tak sempat nak menguli doh pizza, boleh guna puff pastry bagi menggantikan doh pizza anda ya. Untuk pizza pastry ni saya guna puff pastry jenama KAWAN. Boleh didapati di supermarket pada harga RM 4.50 hingga RM 5++. Puff pastry ni boleh buat macam-macam selain daripada pizza, mana yang baru nak try guna, boleh google ya! :)


Topping cheese yang saya guna ni adalah parutan Cheddar Cheese. Macam biasa, saya guna apa yang ada kat rumah sahaja. Lebih elok kalau anda gunakan Mozarella Cheese, nanti ia akan mencair dengan lebih cantik dalam oven.

Ok, jom tengok resepi!

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Saiz: 4

Bahan-bahan:

4 keping puff pastry jenama KAWAN
sedikit Sos Cili Life dan Sos Tomato Life (dicampurkan)
3 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
sedikit capsicum hijau dan kuning (dipotong panjang-panjang)
sedikit cherry tomatoes (dibelah enam)
bawang besar (dihiris)
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk oregano
sedikit Cheese Cheddar (diparut)

Cara-cara membuatnya:

  1. Keluarkan puff pastry daripada peti sejuk beku, asingkan satu-satu atas dulang atau apa-apa sahaja alas yang bersih.
  2. Sapukan sos rata-rata pada permukaan puff pastry.
  3. Susun sosej, capsicum, cherry tomatoes dan bawang besar.
  4. Taburkan serbuk lada hitam, oregano dan cheddar cheese.
  5. Bakar dalam oven pada suhu 175 - 200 C selama 20 - 30 minit atau sehingga puff perang keemasan.




2 comments:

asnida said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

buat macam ni mesti anak2 suka sangat, tapi yang tak tahan tu nanti sayur2 tu emak yg kena habiskan.

ni ala2 piza, sedappp

ummi aqilah (LM) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Ooo pki puff ye dik. Nnt dia jd lapis2 ke dah bakar tu?

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.