Jemput.... Jemput-jemput Mentega Kismis


Lagi sekali kita buat benda lain dari selalu. Err...

Sebab da rasa bosan duk makan jemput-jemput mentega aje, maka try la jugak derhakakan dengan mencampurkan lebihan mix fruit yang masih banyak berbaki. Alhamdulillah, elok aje rasanya, kena pulak dengan tekak ni. Rasa macam makan kek buah-buahan pun hadooo. Erk!

Sebenarnya da lama da buat ni, tapi tak menyempat nak masukkan dalam blog. Ye la, benda masak-masak ni macam-macam kerenah dia kalo nak masuk dalam blog. Kena amek gambar, kalo rajin dan ada masa baru boleh transfer gambar masuk laptop. Then, kalo rajin dan ada masa lagi, baru boleh edit sikit letak watermark bagai. Lepas tu kena tambah lagi rajin nak menaip resepi dia. Haaa...mana tak mengamuk orang kalo kome duk copy paste entri masak-masak siap crop gambar bagaiiii buang watermark then claim tu resepi kome~ Huk alohhhh!

Dah, dah! Meh kita tengok resepi ek~ (da lupa sebab da lama buat, so tak detail)

Resepi: Sunah Sakura
By: Sunah Sakura

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu makan mentega
sedikit garam dan gula
sedikit mix fruit (ikut suka, kalo nak banyak leh letak bebanyakkkk)
sedikit air untuk membancuh
minyak untuk memasak

Cara-cara menjempuuutttt:
  1. Gaulkan tepung, mentega, garam, dan gula dalam satu bekas.
  2. Tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi adunan jemput-jemput. Jangan terlalu cair.
  3. Masukkan pula mix fruit dan gaul rata-rata.
  4. Panaskan minyak. Masukkan adunan sejemput-sejemput dan goreng hingga kekuningan.
  5. Hidang panas-panas.


#Kelebihan jemput-jemput yang guna mentega adalah, bila da sejuk pun still enak dimakan. Rangup di luar, lembut di dalam~ Hewhew~
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

2 Comments

  1. akak xpernah lagi wat jemput2 mentega...huhu..sekali tengok dalam dia mcm cucur kembung hehehe

    ReplyDelete
  2. hai salam kenalan..macam cucur manis la ek ..

    ReplyDelete
Previous Post Next Post