Menu

Gara-gara Mereka...Ceq Pun Mendonat!!!

بسم الله الرحمن الرحيم


Siapa mereka? Kak Shida, Kak LM, Abang Ady, Pak Cik Mat...Hahaha~ adohhhhhh...setelah bertanya tips tentang yis kat Pak Cik Mat pagi tadi, maka ceq pun cuba la buat kan...sebelum ni memang payah benar ceq nak aktifkan yis tu, last-last mati sendirik...kesian dia...T_T


Okie, jom tengok bahan-bahan dia ye...ceq amek dari Pak Cik Mat kat SINI~~~ ubah sikit je tang lemak sayur tu...

BAHAN-BAHANNYA:

1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 camca besar susu tepung
1 1/2 camca besar gula halus
1 1/2 camca besar marjerin
1/4 camca teh garam halus
100 ml air suam*
1 camca teh instant yeast*(*disatukan dan kacau rata, biar hingga berbuih)
Sedikit lagi air (tambahan)
Gula halus untuk salut donat

CARA MEMBUATNYA:

Dalam satu bekas, satukan tepung, susu tepung, gula halus, lemak sayur dan garam halus, gaul rata dan tuang bancuhan yeast tadi. Gaul rata, jika kurang air, tambah sedikit lagi dan gaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di tapak tangan dan juga mangkuk.
Tabur tepung pada meja kerja, letak doh tadi dan canai setebal 1/2 inci dan terap guna acuan donat, alih atas loyang yang telah ditabur sedikit tepung. Buat hingga siap, tutup permukaan donat dengan kitchen towel bersih dan letak di tempat suam selama 45 minit.
Goreng dalam minyak sederhana panas hingga kuning keemasan pada kedua-dua bahagian. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Salut dengan gula halus, boleh hidangkan....

Hah, ayat cara membuatnya tu sume Pak Cik Mat punya. Hahaha~ Ekceli, ceq tak canai pun doh ni...ceq amek sejemput-sejemput, then bulat-bulatkan. Lepas tu penyekkan sikit sambil lobangkan. Baru tutup dengan kitchen towel bersih tadi. Sebab tu tak cantik macam ampa punya!!! T_T

Takpe, janji gebu! Hahaha~

Pak Cik Mat bagi tips, untuk aktifkan yis tu dengan lebih cepat, campur sikit gula, setengah camca teh pun boleh. Okie~ Alhamdulillah~

Ceq kata: Terima kasih semua!!!

3 comments:

Miss Ran said...

er bgus2...

i pon ske mendonat ni

Sunah Mohammad said...

@Miss Ran

hahaha~ ape lagi~ miss ran wat satu!

~...AmALinA....~ said...

waaaaaa nak jugakkkk (T_T)

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats