Tuesday, August 30, 2011

Kek Lapis Dua Dalam Satu~~~


Ni pun kek lapis yang dibuat masa hari terakhir Ramadhan. Ni adik ceq buatkan. Festime dia buat yang cenggini. Walaupun agak bercerai-berai sikit, tapi cantik kaler dia...menyerlah gituuu~ Kena puji, baru dia rajin nak melapis lepas ni~~~ Lalala~ Moh le kita tengok resepi yang ni pulak ye~

Bahan inti:

12 oz mentega
8 biji telur ayam
12 oz gula halus
1 sudu makan ovallate
12 oz tepung gandum
1 sudu teh vanilla
2 sudu makan tepung jagung

Cara-cara membuatnya:

Pukul telur dengan vanilla. Mentega dipukul dengan gula sampai gebu. Masukkan telur yang dah dipukul tadi ke dalam adunan mentega, masukkan pula ovallate dan akhir sekali masukkan tepung, gaul rata-rata. Kemudian bahagikan kepada dua bahagian, satu warna merah, satu lagi warna hijau. Bakar setiap bahagian hingga masak dalam acuan 8" x 8" x 1" dan potongkan 1 inci setiap satu bila da masak. Selepas dipotong 1 inci, potong pula segitiga-segitiga secara memanjang. Ada acuan khas yang digunakan untuk memotong bentuk macam ni.

Bahan lapisan atas dan bawah:

10 biji kuning telur
5 biji putih telur
8 oz mentega
5 oz tepung gandum
5 oz gula halus
5 oz tepung susu
1 sudu makan ovallate
1 sudu makan tepung jagung

Cara-cara membuatnya:

Pukul telur dengan gula hingga kembang. Mentega dan susu dipukul hingga sebati, kemudian campurkan kedua-dua adunan tadi, gaul rata-rata. Bahagikan kepada dua bahagian.

Bakar lapisan bawah berlapis-lapis hingga habis, susun inti segitiga tadi sampai habis, kemudian bakar pula lapisan atas berlapis-lapis hingga habis.

Gunakan jem untuk melekat bahagian inti pada lapisan atas dan bawah.




Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.