Apam Polkadot... Sedap!


Hari Isnin tu, saya buat apam polkadot. Nak bawak balik. Dah lama sangat nak buat. Dah macam-macam soalan tanya kat Ibu Gebu dan Puteri Katek. Akhirnya saya mula buat pagi Isnin tu. Masa pagi tu, saya tak ada acuan lompang, so saya masukkan je dalam loyang. Nak tau ape jadi? Adunan meleper sebab takde penguat paper cup tu masa apam mengembang dalam pengukus. Hahaha~ Dah tu, macam-macam bentuk ada. Bentuk ikan, bentuk rama-rama, bentuk hati, bentuk segi-segi, yang pasti takde bentuk bulat. :p

So, petang Isnin tu jugak, saya gi beli loyang acuan cupcake. Balik tu terus buat adunan lagi. Tiba-tiba, mak cakap, eh...mak ada la acuan lompang yang plastik tu. Lorhhhhh...dah terbeli lak loyang ni kan. =.= So, guna dua-dua acuan sekali masa mengukus tu. Maka, ada dua saiz. Saiz kecik n saiz besar. Hahaha~ Yang pasti, seronok buat apam polkadot ni. Suka tengok bila da jadi, comel-comel aje. Tapi tak secomel Ibu Gebu punya apam polkadot. T_T

Apepun, thanks Ibu Gebu dan Puteri Katek~

Bahan-bahan:

3 biji telur gred A (dari peti ais)
280 gram tepung gandum*
2 sudu kecil baking powder* (*diayak bersama)
220 gram gula halus (kalau letak filling guna 200 gram sahaja)
250 ml susu segar/susu cair/santan/susu UHT
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla (untuk hilangkan hanyir telur)
filling (ikut citarasa sendiri - chocolate, strawberry, kelapa, kaya, peanut butter) - masukkan ke dalam piping bag
pewarna (ikut citarasa masing-masing)

Cara-cara Membuatnya:

  1. Pukul telur, gula, vanilla dan ovalette sampai kembang.
  2. Kemudian baru masukkan tepung, baking powder dan bahan cecair secara berselang-seli.
  3. Pukul dengan kelajuan maksimum selama 6-8 minit.
  4. Sementara itu, didihkan air kukusan, letak daun pandan untuk apam lebih wangi.
  5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna.
  6. Masukkan setiap bahagian ke dalam piping bag.
  7. Susun acuan lompang dalam pengukus dan masukkan paper cup dalam acuan lompang.
  8. Picit adunan dalam paper cup sampai setengah cup.
  9. Picit filling ikut citarasa.
  10. Picit adunan sama @ lain warna sehingga penuh.
  11. Kemudian dot-dotkan dengan warna pilihan.
  12. Bila air kukusan dah mendidih, sederhanakan api dan kukus selama 15 minit.

Ada jugak tips, adunan untuk buat dot tu letak dalam piping bag lain dengan diameter lubang sebesar lidi je. Tapi saya guna piping bag sama je. Sebab tak rajin sangat. Hee~
Sunah Sakura

| JDT Blogger | UTM PhD Student | Part Time Baker @ Selera Sakura | Email: siti_hasunah@yahoo.com

5 Comments

  1. tak perasan pula akak adik SS ni suka masak (jgn marah ye panggil adik ss, bukan syok sendiri tau). oh ye...gula melaka di serawak panggil gula apong? kalau di sabah mcm takde je?

    ReplyDelete
  2. comelnya...nanti i nak try !.....FRST TIME TO UR BLOG..LOV UR SPACE..GLAD TO FOLLOW U!

    http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/

    ReplyDelete
Previous Post Next Post