Sunday, February 27, 2011

Sup Sosej


Lambatnye nak post tentang sup sosej ni. Dah lama sangat sebenarnya masak yang ni, baru sekarang ni ade kesempatan nak buat entry. Sebab tu cop SSS dot com ade lagi kat gambor tu... -_-"

Sup sosej ni sebenarnya dolu-dolu TERbuat sebab kat rumah masa tu hanya ada 2 batang sosej dan 2 biji bawang putih...siyes, malas nak kuar belik barang dapur time tu sebab da petang sangat. Huhuhu.

Tapi kali ni, buat balik, kita derhakakan lagi la resepi yang lepas tu sebab da cukup barang-barang dapur kan...syukuri nikmat yang ada...:)


Bahan-bahan:

2 batang sosej (dihiris bulat-bulat macam Cik Bulat)
1/4 lobak merah (dipotong ikut suka)
1 biji kentang (dipotong ikut suka)
1 biji tomato (dipotong ikut suka lagik)
1 biji cili merah hidup (dihiris)
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit sos tomato
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
mesti la sedikit air

Cara-cara membuatnya:

Tumis bawang merah dan bawang putih, bila da naik bau, masukkan sosej.
Gaul, gaul, gaul...bagi dia kembang~ cantik, cantik, cantik~ :D
Then, masukkan air ye...bagi dia mendidih...
Masukkan lak lobak merah dan kentang tu...
Bila kentang da empuk, masukkan cili, tomato dan sos tomato...
Lepas tu masukkan garam secukup rasa dan jugak serbuk lada hitam...
Siap la kot? :D


Ceq kata: Wani budak kecik sangat suka makan ni.





Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.