Menu

Sup Sosej


Lambatnye nak post tentang sup sosej ni. Dah lama sangat sebenarnya masak yang ni, baru sekarang ni ade kesempatan nak buat entry. Sebab tu cop SSS dot com ade lagi kat gambor tu... -_-"

Sup sosej ni sebenarnya dolu-dolu TERbuat sebab kat rumah masa tu hanya ada 2 batang sosej dan 2 biji bawang putih...siyes, malas nak kuar belik barang dapur time tu sebab da petang sangat. Huhuhu.

Tapi kali ni, buat balik, kita derhakakan lagi la resepi yang lepas tu sebab da cukup barang-barang dapur kan...syukuri nikmat yang ada...:)


Bahan-bahan:

2 batang sosej (dihiris bulat-bulat macam Cik Bulat)
1/4 lobak merah (dipotong ikut suka)
1 biji kentang (dipotong ikut suka)
1 biji tomato (dipotong ikut suka lagik)
1 biji cili merah hidup (dihiris)
1 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
sedikit sos tomato
sedikit serbuk lada hitam
sedikit garam
mesti la sedikit air

Cara-cara membuatnya:

Tumis bawang merah dan bawang putih, bila da naik bau, masukkan sosej.
Gaul, gaul, gaul...bagi dia kembang~ cantik, cantik, cantik~ :D
Then, masukkan air ye...bagi dia mendidih...
Masukkan lak lobak merah dan kentang tu...
Bila kentang da empuk, masukkan cili, tomato dan sos tomato...
Lepas tu masukkan garam secukup rasa dan jugak serbuk lada hitam...
Siap la kot? :D


Ceq kata: Wani budak kecik sangat suka makan ni.

8 comments:

T'nie on the Blog said...

wah idea baru nih..harus cuba
Appreciation for my followers

Sunah Mohammad said...

@T'nie on the Blog

eh, rajinnya t'nie datang blog ni..:)

rarapuing said...

salam...wah sedapnyeee ni bole try buat kat hostel ni hihihi

Sunah Mohammad said...

@rarapuing

wa'alaikumussalam rara~

hehe..kat hostel leh masak ye? :D

Taufiq Tiramisu said...

waa..best best sangat..
boleh try ni..hehehe
nyum2.. ;)

Eazy Izzuddin said...

macam sedap..
boleh cuba...
;)

Sunah Mohammad said...

@Taufiq Tiramisu

nyum2 jugak~ hehe...

Sunah Mohammad said...

@Eazy Izzuddin

:)

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats