Thursday, July 07, 2011

Spaghetti Alfredo Portobello


Balik petang tadi terus buat ni. Sama kan macam fettucine hari tu? Nama sama, guna sos sama, tapi tukar sikit cara memasaknya. Derhaka skit-sikit, takpe kan? Ok lah, jom tengok resepi.

Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

3 cekak spaghetti (disediakan macam kat SINI)
1 tin sos Alfredo Portobello
1 tin air (guna tin sos Alfredo portobello)
2 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
1 keping keju
1/2 cawan susu segar
2 sudu mentega
1 sudu gula
sedikit garam
sedikit serbuk daun parsley

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali, masukkan mentega. Bila mentega cair sikit, masukkan sosej dan goreng hingga masak. Tutup api. Ketepikan.
  2. Masukkan sos Alfredo Portobello ke dalam kuali tadi bersama 1 tin air. Buka api dan gaul sos hingga tidak berketul-ketul.
  3. Bila da mula mendidih, masukkan susu segar dan gaul rata.
  4. Masukkan keju, gula dan garam, gaul lagi sampai pekat.
  5. Akhir sekali masukkan sosej tadi, dan gaul rata-rata. Dah masak, tutup api.
  6. Bila nak hidang, tuang sos ke atas spaghetti dan tabur serbuk daun parsley.

Ceq kata: Rasa cendawan dia agak kuat berbanding carbonara.




7 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

aduhh lapar ni dik.minta sepiring dik!

Atiqah Sa'ahiry said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sedppnyaaaa

fa said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

da lma nk cari resepi ni.. thx.. ^^

fa said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

btw, keju tu keju apa ea?

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@fa

akak guna cheesedale... :)

Ummi said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Salam Sunah...waaaahhh x tau lak dah ada dapur eh...hehheee...rajin2 masak k...leh ganti akak nnt...akak nak bersara dah..haha

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Ummi

salam kak ummi..

terima kasih datang ke dapur usang ni...takde ape pun kat dapur ni... huhuhu..

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.