Menu

Spaghetti Alfredo Portobello


Balik petang tadi terus buat ni. Sama kan macam fettucine hari tu? Nama sama, guna sos sama, tapi tukar sikit cara memasaknya. Derhaka skit-sikit, takpe kan? Ok lah, jom tengok resepi.

Saiz: 2 orang

Bahan-bahan:

3 cekak spaghetti (disediakan macam kat SINI)
1 tin sos Alfredo Portobello
1 tin air (guna tin sos Alfredo portobello)
2 batang sosej (dihiris bulat-bulat)
1 keping keju
1/2 cawan susu segar
2 sudu mentega
1 sudu gula
sedikit garam
sedikit serbuk daun parsley

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan kuali, masukkan mentega. Bila mentega cair sikit, masukkan sosej dan goreng hingga masak. Tutup api. Ketepikan.
  2. Masukkan sos Alfredo Portobello ke dalam kuali tadi bersama 1 tin air. Buka api dan gaul sos hingga tidak berketul-ketul.
  3. Bila da mula mendidih, masukkan susu segar dan gaul rata.
  4. Masukkan keju, gula dan garam, gaul lagi sampai pekat.
  5. Akhir sekali masukkan sosej tadi, dan gaul rata-rata. Dah masak, tutup api.
  6. Bila nak hidang, tuang sos ke atas spaghetti dan tabur serbuk daun parsley.

Ceq kata: Rasa cendawan dia agak kuat berbanding carbonara.

7 comments:

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

aduhh lapar ni dik.minta sepiring dik!

Atiqah Sa'ahiry said...

sedppnyaaaa

fa said...

da lma nk cari resepi ni.. thx.. ^^

fa said...

btw, keju tu keju apa ea?

Sunah Sakura said...

@fa

akak guna cheesedale... :)

Ummi said...

Salam Sunah...waaaahhh x tau lak dah ada dapur eh...hehheee...rajin2 masak k...leh ganti akak nnt...akak nak bersara dah..haha

Sunah Sakura said...

@Ummi

salam kak ummi..

terima kasih datang ke dapur usang ni...takde ape pun kat dapur ni... huhuhu..

Author

authorHello, this food blog belongs to Sunah Sakura. I'm very fond of food. Nice food must be shared with others.
Learn More →



Blog Stats