Thursday, March 08, 2012

Light Blueberry Cheesecake...Semakin Minat Baking


Sekarang ni kat Sarawak, kampung halaman tercinta. Bila da kat rumah ni, macam-macam benda nak buat. Selasa hari tu buat Kek Batik Horlicks, malam tu pulak buat Laksa Sarawak. Sebelum-sebelum tu buat Donat Ungu Violet. Hari ni buat benda ni pulak. Sampai la satu saat, saya gitau mak dengan penuh makna... "Mak, saya sangat-sangat suka buat kek..."

Entah, saya rasa ada satu perasaan mendalam bila saya cakap macam tu. Rasa macam, please...jangan pisahkan saya dengan baking. T_T

Hurmmm... Walaupun kat rumah ada berapa orang je, tinggal mak, bapak dengan adik bongsu je, tapi still nak buat jugak kek ni. Nak diorang rasa kek yang saya selalu buat kat Johor, kek yang sangat-sangat mudah untuk dibuat. Light Blueberry Cheesecake. Sebelum ni saya pernah kongsikan resepi Moist Blueberry Cheesecake, kali ni yang Light pulak lah. Resepi lebih kurang sama je, cuma kali ni bagi meringue betul-betul putih telur tu. Jom tengok resepi.

Bahan-bahan:

300ml susu segar (saya guna full cream)
6 keping keju Kraft (saya guna Cheesedale)
4 biji telur gred C (resepi asal guna 3 biji telur gred A)
90g gula kastor
110g tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
110g mentega
Blueberry filling secukupnya

Cara-cara membuatnya:

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, gris loyang dengan mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega. Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yang agak besar untuk 1 adunan).
  4. Pukul putih telur bersama gula kastor sehingga menjadi meringue (adunan betul-betul ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan tak tumpah).
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata.
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan.
  9. Ambil loyang yang sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan, picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yang digunting sedikit hujungnya) dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 senduk dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis.
  11. Bakar pada suhu 175C menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven).
  12. Bila da sejuk, boleh hiaskan dengan blueberry filling kat atas kek.




4 comments:

Iffah Afeefah said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Amboiii sukenye beliau

♥MAMASYAZA♥ said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

errmmmm nampak sedappp sgttttt

Faiz said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

best kan baking? hehe
tak pernah makan lagi laksa sarawak..tetiba teringin nak google resepi pula..

salam bahagia..

Suhaili Sarif said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

suka ayat sunah yg sunah suka baking

bunyi mcm senang je membaking ni...akak ade fobia dengan membaking ke ek?

Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.