Tuesday, May 31, 2011

Fettucine Bolognese


Okehhh, tercapai jugak hasrat nak makan benda alah ni petang ni. Alhamdulillah. Kak La ngan Aunty Jenny pun melantakkkk dengan lahapnyeeee... Malas nak cakap banyak, kang jadi orang Koreammmm pulak kang, kan Pak Cik Mat kannn... Hahaha~ Jom tengok resepi...

Bahan-bahannya:

Fettucine
Dada ayam (didadu)
1/4 batang lobak merah (belah empat dan hiris)
1 tin sos spaghetti tomato (PREGO)
1/2 biji bawang besar (didadu)
1 ulas bawang putih (dicincang)
2 biji tomato (direbus dan dibuang kulit)*
7 tangkai cili kering*
2 keping keju
sedikit garam
sedikit serbuk oregano
sedikit serbuk lada hitam
minyak untuk memasak (kalau ada minyak zaitun, lagi ok)

*dikisar bersama

Cara-cara membuatnya:

Fettucine disediakan macam kat SINI.

Untuk sos bolognese:
  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang putih sampai naik bau.
  2. Masukkan ayam dan lobak, gaul rata.
  3. Masukkan bahan kisar (cili kering dengan tomato) dan sos spaghetti tomato PREGO. Gaul bagi rata dan masak sampai pekat.
  4. Masukkan keju, garam, serbuk lada hitam dan serbuk oregano. Rasa dan kalau ok, bolehlah tutup api.
  5. Untuk hidangan, tuang sos bolognese atas fettucine. Boleh juga hias dengan daun parsley.

Ceq kata: Sedap tak terkata, makan sampai dua pinggan.




6 comments:

Mat Gebu said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

perghh....pengsan okehh... >_<

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Mat Gebu

pengsan sebab retiss koream ke sebab fettucine? hahahaha~

Miss Ran said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

pasta ni penah masak
tpi kuahnye y putih tu..ape ke nmenye tu=P

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Miss Ran

carbonara sayang~ hehehe..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

saja jek nak ambik mood lapar kat sini...terbaik la dik!

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

terima kasih kak comot~

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.