Sunday, May 22, 2011

Kek Batik Horlick... Derhaka Lagi?


Teruja! Siang tadi tiba-tiba mengidam nak makan kek batik. Tapi kat rumah takde vico dan koko. Cakap-cakaplah dengan Kak La, tiba-tiba nampak Horlick. Err, mesti menarik kan kalo kita try guna Horlick pulak~ Sebelum ni pernah buat kek batik kat SINI, jadi resepi lebih kurang je, cuma tukar Vico kepada Horlick. Jom tengok resepi~

Bahan-bahan:

300 gram biskut marie, dipatah 4
125 gram mentega
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1/2 cawan Horlick
1/4 cawan air
2 sudu gula

Cara-cara Membuatnya:

  1. Satukan semua bahan-bahan di atas kecuali biskut marie dan mentega, dalam kuali, kacau dengan garpu hingga semua sebati.
  2. Kemudian, masukkan mentega dan pasang api pada kadar sederhana.
  3. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat. Masukkan biskut marie, gaul rata-rata sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
  4. Tuang dalam loyang bulat yang telah dialas dengan plastik (saya guna springform tin), tekan adunan tadi padat-padat dan biar hingga hilang wap panas.
  5. Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.

Alhamdulillah. Cantik pulak jadinya... Pandai Kak La~~

Ceq kata: Lain kali nak tukar kepada biskut marie coklat, lepas tu guna susu tepung saje. Hahaha~



11 comments:

Mat Gebu said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Nak buattt jugakkkk's...

nuwairani ismail said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

salam ziarah...wow! best2! mesti rasa lain drp yg guna milo tu.leh try ni...

Miss Ran said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

rajin memasak nmpak

hehe

sedap ke? blom cube ag ni

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Mat Gebu

sila-sila~ cepat buat!!! hahahaha~

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@nuwairani ismail

yup~ dan rasanya pun tak kurang sedapnya dengan yang milo tu..

Sunah Mohammad said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Miss Ran

saya memang rajin memasak...ahahahahha~

Lydia Miza(Aidyl Azim) said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

projek hr ni kot?sbb nak abiskan horlick.tq adik cumil

mynameismy said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

eh ni pun blog sunah ke?
nape baru tawu? demmm...-.-'

bleh la copy paste resipi kat sini nanti..;D

Kak Noor said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Sedapnye... nanti nak cuba buat lah..
Banyak sachet horlicks yang dipulangkan oleh anak Kak Noor yang belajar di U hari itu. Daripada terbiar begitu sahaja, baik Kak Noor cuba resepi ini. Mohon kongsi resepi ye... nanti Kak Noor letakkan di blog Kak Noor. Thanx.

etuza said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

hebatlah resepi2 kat sini ya..tq so much besar imbalan pahala..sesungguhnya ilmu memasak tu anugerahNya ya

Bazlia Amoza said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

owh tak pernah terpk pun nak guna holick..leh cuba ni..selalu guna milo je..thanks sharing

Ramuan Selera!

kek (42) kek lapis (28) ayam (18) tempahan (17) pasta (14) admin (8) sup (8) keju (7) sosej (7) apam polkadot (6) pastri (6) roti (6) apam (5) dessert (5) kentang (5) kuih-muih (5) review (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) jalan-jalan cari makan (3) kekacang (3) sayur (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) belacan (2) jemput-jemput (2) laksa (2) lempeng (2) pisang (2) pizza (2) pulut (2) sarapan (2) western (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) Ramadhan (1) agar-agar (1) ais (1) bars (1) biskut (1) brownies (1) chocolate (1) congo bars (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) ikan (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) info (1) isu (1) kacang panjang (1) kebab (1) keropok (1) kismis (1) kunyit (1) labu air (1) makaroni (1) mangga (1) megi (1) mentega (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) pencuci mulut (1) penkek (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) strawberry (1) tomyam (1) udang (1) yis (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.