Sunday, May 15, 2011

Puding Gembira... Blog Baru...

بسم الله الرحمن الرحيم



Petang tadi keluar beli barang dapur. Banyak pulak yang dibeli. Lepas tu jumpa lagi springform yang comel. Suka pulak tengok barang-barang dapur kat Giant tadi. Oven pun adooo...tunggulah next month!!! Erk.. Okeh, okeh...ni nak kongsi satu benda best yang selalu kami buat dulu-dulu. Puding gembira ni simple je nak buatnya, sesuai kalau nak bawak gi perjumpaan atau gathering keee...sebagai pencuci mulut. Jom tengok camne nak buat benda ni.

Bahan-bahannya:

1 tin laici
1 tin susu segar
1 tin koktel buah-buahan tropika (ceq guna jenama Hosen)
1 paket besar jelly

Cara-cara membuatnya:

  1. Campurkan semua bahan-bahan dalam satu bekas dan gaulkan.
  2. Simpan dalam peti ais hingga sejuk.
  3. Sedap dimakan sejuk-sejuk di hari yang panas.

Senangkan, kannn kannnn...gembira je makan. Kalau nak bawak gi berkelah, gathering atau sebagainya, eloklah sediakan sekali ais batu. Masa nak hidang, bubuh ais batu dalam mangkuk atau cawan then bubuh pulak puding gembira ni. ^_^

Pssst, Pak Cik Mat dah ada blog baruuu... dah tengok? Klik SINI. Jangan lupa undi cheesecake jugak kat SINI. :)

Ceq kata: Adik bongsu ceq suka makan ni, hari ni birthday dia lah pulak...





Geng-geng Chef Tak Jadik!

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kentang (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan bilis (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.