Friday, July 22, 2011

Kek Lapis Pandan Choco-Berry... Versi Derhaka...


Resepi ni pernah saya kongsikan dulu-dulu kat SINI. Kali ni try buat pulak, jadilah macam kat atas ni. Tapi bahan-bahan sebenarnya kurang kat rumah, ade yang saya tak guna pun dari resepi asal tu. Chocolate Emulco takde, saya guna perisa coklat je. Jem strawberry tak guna, guna Strawberry Emulco je. Banyak gak la yang diderhakakan. Hasilnya kaler tak berapa nampak sangat. Hehehe... So, jom kita tengok resepi ye~

Bahan-Bahan:

500 gm mentega
150 gm gula
1 sudu besar ovellette
10 biji telur saiz besar
1 tin susu pekat manis
260 gm tepung Hong Kong
100 gm horlicks
2 sudu besar serbuk koko (dibancuh dgn 2-3 sudu besar air panas)
1 sudu besar chocolate emulco (saya guna perisa coklat je)
1 sudu teh pewarna coklat (tak guna ni, sebab takde kat rumah)
50 gm jem strawberry (guna Strawberry Emulco je)
1 sudu teh pewarna merah (takde gak..hahaha)
50 gm seri kaya
1/2 sudu teh pes pandan
1 sudu teh pewarna hijau

Cara-cara Membuatnya:
  1. Pukul mentega dgn gula hingga kembang dan putih. Masukkan telur sebiji-sebiji dan terus pukul.
  2. Masukkan pula susu pekat manis dan ovellate, lalu dipukul dengan speed perlahan.
  3. Seterusnya, masukkan horlicks dan tepung lalu dipukul terus dengan kelajuan yang rendah sehingga menjadi adunan yang licin dan sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Satu bahagian dibiar plain, satu dibubuh koko, choc emulco & pewarna coklat, satu lagi dibubuh jem strawberry & pewarna merah dan yang akhir dibubuh seri kaya, pes pandan & pewarna hijau.
  5. Dengan menggunakan loyang 7" x 7" yg telah dialas kertas dan digris, mulalah proses membakar. Lapisan pertama -plain, kedua -merah, ketiga -coklat dan yang akhir hijau. Ulangilah proses membakar ini sehingga selesai kesemua adunan.

Nota:

Setiap lapisan menggunakan 5 sudu besar. Untuk mendapatkan lapisan yang sama tebal dan teratur, kita harus menepati sukatannya. Kalau pun ada lebih adunan, biarkan dan jangan digunakan.




16 comments:

FasiHaH SupiaN said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

kak..rajinnya...sy tak pernah wat kek lapis...setakat kek coklat, marble tu pandailah.....tapi suka makan kek...cheese cake smlm pun cam senang nak buat....

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@FasiHaH SupiaN

hehehe...try la wat ciskek semalam yee... memang senang~ :)

Isteri Encek Bard said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

cantiknyer.. rajin sunah

Sis-Lin said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

wahhhhhhhh rajinnya ko sunah...huhuhuh

Pstt apakata hntr sini bukit indah sikit..huhuhuhu
jumpa kat jusco jek..hahahahahahaha :p

Cik Eka said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

rajinnya..patutlah pakcik mat kata dia tercium bau kek..hehehe

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Isteri Encek Bard

err..tak rajin sangat pun kak.. sebab tu jadi derhaka2 tu... :p

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Sis-Lin

ahahahahah~ tak sempatttttttttt!

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Cik Eka

hehehe...semalam lagi tu dia asek YM, melapis lagi ke???

Cik Sue said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

errr....dik sunah, cik sue nak tempah utk raya boleh tak???suka sgt kek lapis tpi tak pandai buat

::blog anak jawer:: said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

bru tau kewujudan blog ni... Boleh bukak kedai kek ni..hehe

azila said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

komen sambil kagum ni Sunah..k.zla nak order utk raya bleh?

Syahir Ramli said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

just discovered diz blog from ur fb kak sunah....nmpk sedap....pndai baking jgk ye... :)

~CiK TiNieY~ said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

Kalau tunjuk resepi time puasa nih,memang menitik air liur....hehehehe

aDisH.sHidA said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap nak lagi....msam2 manis...akak booking siap2 utk raya nie

Nur Hatiku..... said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

sunah,telor guna smua or kuning je?

Sunah Sakura said... [Menaikkan Selera Yang Ni...]

@Nur Hatiku.....

semua... :)

Ramuan Selera!

kek (43) kek lapis (29) ayam (18) tempahan (16) pasta (15) jalan-jalan cari makan (9) admin (8) sup (8) keju (7) review (7) sosej (7) apam polkadot (6) dessert (6) food review (6) kentang (6) pastri (6) roti (6) apam (5) kuih-muih (5) projekcarikmakan (5) telur (5) tips (5) donat (4) lobak (4) nasi (4) cheesecake (3) kekacang (3) laksa (3) pizza (3) sayur (3) western (3) Kacang (2) Maulidur Rasul (2) Menu Sihat (2) Ramadhan (2) bars (2) belacan (2) congo bars (2) ikan (2) ikan bilis (2) jemput-jemput (2) lempeng (2) pencuci mulut (2) pisang (2) pulut (2) resepi (2) sarapan (2) 16 September (1) ABC (1) Hari Malaysia (1) JELITA (1) KB Delights (1) Kacang Pool (1) Nasi Ayam (1) RAPI (1) agar-agar (1) ais (1) bangi golf resort (1) biskut (1) brownies (1) buffet ramadhan (1) chocolate (1) cookiesnginger (1) daun kunyit (1) dinner (1) diskaun (1) facebook (1) gift set (1) halia (1) hantaran (1) healthy (1) ikan sardin (1) indian food (1) info (1) isu (1) johor (1) kacang panjang (1) kebab (1) kedai mamak (1) kek lapis 2015 (1) keropok (1) kismis (1) kuantan (1) kula cakes (1) kunyit (1) labu air (1) laksa tempurung (1) lilawadi (1) makaroni (1) mangga (1) masak-masak (1) megi (1) mentega (1) menu berbuka (1) minum petang (1) nasi kukus ayam berempah (1) nenas (1) panna cotta (1) pavlova (1) pemanggang ajaib (1) penkek (1) pudding (1) pulau pinang (1) restoran (1) sambal (1) sandwich (1) satay (1) spaghetti (1) strawberry (1) tempe (1) the banana leaf restaurant (1) tomyam (1) tortilla (1) udang (1) wrap (1) yis (1) yusbianco (1)

Disclaimer:

Segala resepi di dalam Selera Sakura adalah diderhakakan (word Che Mat) sendiri oleh ceq melainkan yang ada dimasukkan backlinks dari blog blogger-blogger chef handalan yang lain.
Sebarang copy mengopy melalui Selera Sakura hendaklah disertai juga dengan backlinks.
Sekian terima kasih.